Så arbetar SiS med placeringsprocessen

Bilden visar en person ovanifrån. Personen går genom en öppnad dörr.

Placeringen av barn och unga är en central del i SiS uppdrag. Här berättar Victor Boltes Magnusson, placeringshandläggare på SiS enhet för placering, om hur det arbetet går till i praktiken.

Hur går en placering på SiS till?

– Det startar med att socialtjänsten ansöker om en plats via myndighetens elektroniska platsansökan (som nås via SiS webbplats). Ofta har socialtjänsten kontaktat placeringshandläggare innan de skickar in ansökan, för att höra sig för om platssituationen eller diskutera och rådfråga kring ärendet.

– Den elektroniska platsansökan är relativt omfattande och efterfrågar bland annat information om orsak till ansökan om plats, särskilda behov, uppdrag och önskemål och en riskinventering. Socialtjänsten kan även i ansökan uppge om de bedömer att behovet av placering är akut. Det är endast i de ärenden där socialtjänsten bedömer att behov av plats är akut som vi enligt lagens krav behöver anvisa en plats omedelbart.

Vilka typer av problem har de barn och unga som kommunerna placerar på SiS?

– Det är långt ifrån en homogen grupp som placeras på SiS. I grunden handlar det om ungdomar med kriminalitet, missbruk och/eller annat socialt nedbrytande beteende, ofta i kombination och i stor utsträckning också med mer eller mindre allvarlig psykiatrisk problematik.

Hur gör du/ni som placeringshandläggare när ni prioriterar vilka som ska få plats först?

– Det är den absolut svåraste delen i jobbet som placeringshandläggare och något som varit placeringshandläggares vardag i flera år nu med anledning av kapacitetsbristen.

– Det finns vissa saker vi har att förhålla oss till. De som släpps ur häkte har till exempel förtur. Även kötiden spelar roll, men i stort handlar det om vi försöker göra en bedömning av vilka av de som står i kö som har absolut störst behov här och nu. Dessa bedömningar görs framförallt utifrån den aktuella information vi får i dialog med socialtjänsten.

 

Placeringsprocessen - när en ansökan kommit in

Placeringshandläggaren

  • kontaktar socialtjänsten och inhämtar kompletterande information (ofta via telefon)
  • går igenom eventuella tidigare placeringar på SiS
  • går igenom tidigare utredningar
  • gör en bedömning av behov av placering på säkerhetsnivå samt en initial säkerhetsbedömning.

Utifrån en helhetsbedömning kontaktas därefter aktuellt ungdomshem där det finns en ledig plats för samråd och presentation av ärendet. Efter att ungdom presenterats för aktuellt ungdomshem ringer placeringshandläggare aktuell socialtjänst och erbjuder plats.

Dela sidan med andra