Forskning och utveckling
Regeringen ger SiS i uppdrag (2007:1132) att svara för att barn, unga och vuxna som vårdas vid myndigheten får en god, ändamålsenlig och rättssäker vård som ger bättre förutsättningar för ett socialt fungerande liv utan missbruk, kriminalitet och annat socialt nedbrytande beteende. I uppdraget ingår även att svara för metodutveckling och utvecklingsarbete samt forskning och uppföljning av vårdresultat.
Forskning på SiS
SiS forskning och utvärdering syftar till att säkerställa kunskapsbaserade, ändamålsenliga och effektiva arbetssätt och insatser för myndighetens målgrupper. Sedan myndigheten inrättades har SiS bedrivit forskning och kunskapsutveckling i nära samarbete med universitet och högskolor. Formerna för forskningssamarbete varierar och utgörs till exempel av att SiS:
- finansierar forskning genom utlysning av forskningsmedel
- verksamheter och målgrupper deltar i forskningsprojekt
- underlättar planering och genomförande av forskningsprojekt
- lämnar ut uppgifter för forskningsändamål
- samarbetar med universitet och högskola i gemensamma forskningsprojekt
- sprider framtagen kunskap och stöttar överföring till praktiken
- samordnar kunskapsutbyten mellan SiS och forskarsamhället
Information om aktuella forskningsprojekt, ansvariga externa forskare och samordnande forskningsledare inom SiS finns på sidan Pågående forskning.
Utlysning av forskningsmedel -gör ett uppehåll 2025
SiS har årligen förmedlat runt 6 miljoner kronor till universitet och högskolor för att dessa ska bedriva forskning om SiS ansvarsområden. SiS har genom den traditionella utlysningen av forskningsmedel allt svårare att initiera kunskapsutveckling som möter samhällsutvecklingens och myndighetens krav och som kan överföras till meningsfull praktisk tillämpning. Detta medför utmaningar i att utveckla kunskapsbaserade och ändamålsenliga insatser för SiS målgrupper. SiS behöver öka kunskapsframställningens takt, kvalitet och relevans för att bättre svara mot de krav, behov och förväntningar som finns på utveckling av modern social tvångsvård. För att skapa förutsättningar för sådan utveckling ska myndigheten under 2025 utreda rådande och potentiella former, strukturer och riktning för SiS forskning. Utredningen genomförs internt och ska delredovisas SiS utvecklingsdirektör i april och slutredovisas i december.
Under utredningstiden görs ett uppehåll i utlysningen av externa forskningsmedel. Uppehållet påverkar inte forskningsprojekt som tilldelats medel i tidigare utlysningsomgångar. Ta gärna del av en intervju med SiS chef för forskning och utvärdering Sara Lövenhag där uppdragets bakgrund och syfte beskrivs ytterligare. För frågor som rör utredningen av forskningsmedel, kontakta SiS-forskning@stat-inst.se.
Stöd till forskning
Den sociala tvångsvården är ett angeläget forskningsområde och SiS ungdoms- och LVM-hem får många förfrågningar om deltagande i studier. SiS arbetar för att underlätta forskares tillgång till och kontakt med verksamheten och för att bistå i att matcha forskningsfrågor med rätt forskningsmiljöer och deltagare. Samtliga förfrågningar om deltagande i studier ska ställas till sektionen för forskning och utvärdering som utser en vetenskaplig kontaktperson för fortsatt handläggning och samarbete. Forskningsledarna och utredarna på sektionen för forskning och utvärdering finns även tillgängliga för frågor som rör myndighetens forskningsverksamhet i allmänhet, registerdata, eller potentiella studieupplägg och samarbeten. Kontakt sker via SiS-forskning@stat-inst.se.
Forskare som vill studera SiS verksamhet behöver beslut om tillträde
En förutsättning för att forskare ska ges tillträde till verksamheten är att forskningsprojektet har godkänts av Etikprövningsmyndigheten och att det tydligt framgår och motiveras i ansökan om etikprövning vilka uppgifter från SiS som ska inhämtas och hur. När det säkerställts att det inte föreligger forskningsetiska eller juridiska hinder för studiens genomförande beviljar SiS chef för forskning och utvärdering skriftligen tillträde till verksamheten. Slutligen avgör respektive institutionschef verksamhetens praktiska förutsättningar för deltagande utifrån bland annat resurser och säkerhetsmässiga aspekter. Institutionschefernas beslut dokumenteras inte skriftligt. Forskare som önskar beslut om tillträde för etikprövade projekt, ombeds kontakta sektionen för forskning- och utvärdering på SiS-forskning@stat-inst.se.
Forskare som vill studera SiS registerdata behöver beslut om utlämnande av uppgifter för forskningsändamål
Forskare kan begära ut uppgifter för forskningsändamål ur SiS dokumentationssystem KIA, KAJ, TakeCare, ADAD och DOK. En förutsättning för att SiS ska kunna lämna ut sådana uppgifter är att forskningsprojektet har godkänts av Etikprövningsmyndigheten och att det tydligt framgår och motiveras i ansökan om etikprövning vilka uppgifter från SiS som ska behandlas. För att ta del av önskad data ombeds forskarna fylla i blanketten Begäran om uppgifter för forskningsändamål från Statens institutionsstyrelse. Blanketten skickas till SiS-forskning@stat-inst.se. God framförhållning är nödvändig då våra datalager kräver omfattande manuell hantering och det ibland är många som begär ut omfattande datamängder samtidigt.
Elever och studenter som vill studera SiS verksamhet behöver beslut om tillträde
SiS välkomnar alla former kunskapsutveckling och vill även bidra till arbeten som inte är forskning och som utförs av elever i grund- och gynmasieskolan och studenter på universitet och högskola. För att värna de placerades integritet, säkerställa att projekt mötet etiska krav och att data hanteras enligt gällande regelverk så behöver studier som involverar placerade barn, ungdomar och klienter genomgå etisk prövning hos Etikprövningsmyndigheten. Därefter tar SiS ställning till beslut om tillträde. Elev- och studentarbeten som endast involverar SiS medarbetare behöver inte genomgå etisk prövning. Det är respektive institutionschef som bedömer och beslutar om deltagande utifrån den egna verksamhetens resurser och förutsättningar. Elever och studenter som önskar genomföra studier inom SiS ombeds kontakta sektionen för forskning- och utvärdering på SiS-forskning@stat-inst.se som förmedlar kontakten vidare.
Spridning av forskningsresultat och annan kunskap
Sedan 1995 har ett stort antal vetenskapliga studier beviljats medel och bidragit till verksamhetens utvecklig och kvalitet. Resultaten från samtliga SiS-finansierade projekt har publicerats i myndighetens rapportserie Institutionsvård i fokus. SiS publicerar resultaten på svenska i ett populärvetenskapligt format i syfte att tillgängliggöra kunskapen utanför akademien och underlätta överföring till praktiken. I projektkatalogen sammanställs årligen övergripande information om dessa studier medan projektens forskningsrapporter digitaliserats i nedladdningsbart fullängdsformat i SiS webbshop.
Rapportserien institutionsvård i fokus omfattar såväl forskningspublikationer som sammanställningar, statistik, redovisningar och utvärderingar. I rapportserien publiceras till exempel årliga sammanställningar av de intervjuer som barn, ungdomar och klienter deltagit i vid in- och utskrivning (ADAD- och DOK-intervjuer). Forskningsrapporterna har en särskild markering på framsidan, en författarpresentation samt uppgifter om finansieringsförfarandet och den vetenskapliga granskningen. Rapporterna som inte är forskningsrapporter produceras och bereds i regel på sektionen för forskning och utvärdering.
Kontakt
Forsknings- och utvecklingsenheten
Telefon växel: 010-453 40 00