Karins VFU gav fler perspektiv än bara psykologens
Som fotbollstränare mötte psykologstudenten Karin Karlsson pojkarna från Klarälvsgården och blev nyfiken. Nu har hon gjort sin VFU på ungdomshemmet och sett det från insidan.
– Det är en arbetsplats där man verkligen kan göra skillnad.
SiS ungdomshem Klarälvsgården ligger i Deje, nära Forshaga där Karin Karlsson bor. Hon var i många år fotbollsledare och tränade juniorer, och det hände ibland att ungdomshemmet frågade om pojkar därifrån kunde få vara med.
Det fick de, och Karin Karlsson blev ofta förvånad över hur snabbt pojkarna gick från att vara misstänksamma och tillbakadragna till att bli sociala och öppna.
– Det var ju inte de två timmarna fotbollsträning i veckan som låg bakom den utvecklingen, så jag undrade vad man egentligen gjorde på Klarälvsgården. Den nyfikenheten hade jag med mig när jag började psykologutbildningen.
"Inga stuprör kring grabbarna"
Nu, när Karin Karlsson gjort sin 14 veckor långa praktik på ungdomshemmet i Deje, har hon fått en både djup och bred kunskap om arbetet där. Inte bara för en psykolog, utan för många av de yrkesgrupper som samarbetar kring pojkarna.
– Det finns inga stuprör kring grabbarna utan många olika perspektiv som gör att man hela tiden får en helhetsbild av ungdomarna. På ett behandlingshem finns ju dessutom möjlighet till auskultation. Som psykolog kan jag vara med i skolan och se hur specialpedagogen jobbar och se hur rektorn planerar och tänker. Och jag kan ha kontakt med sjuksköterskan och läkaren, berättar Karin Karlsson.
– Man kan se så många sidor. Det var en positiv överraskning.
Att Karin Karlssons handledare utbildar i YLS/CMI, var en annan glad överraskning. Det gjorde att hon fick gå en utbildning i riskbedömningsinstrumentet, och själv göra några bedömningar. Lärorikt och nyttigt, tycker hon själv.
Viktigt med respekt och öppen attityd
Ett låsbart ungdomshem är inte alla studenters första val som praktikplats. Många kurskamrater såg Klarälvsgårdens pojkar som en svår målgrupp och tyckte att hon var modig, berättar Karin Karlsson.
– Men jag har ju stött på de här ungdomarna i andra sammanhang genom fotbollen och ser dem inte som jobbiga och bråkiga. De är i många fall intresserade och nyfikna men missförstådda personer. Att vara med och se hur man faktiskt kan jobba med positiva krafter som de kan använda senare i livet, det är jättekul, säger hon.
– Möter man med respekt så får man respekt tillbaka. Har man en öppen attityd är det inga problem.
Karin Karlsson har två år kvar på sin utbildning till psykolog. Kan SiS bli en framtida arbetsgivare?
– Absolut. Det är en arbetsplats där man verkligen har möjlighet att göra skillnad. Och man får en bred förankring i psykologyrket.