Jobbeskrivning
Behandlingssekreterare
Referensnummer: 2.9.1-00073-2025
Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar med komplex psykosocial problematik och för vuxna med missbruk. SiS verkställer även sluten ungdomsvård. Det gör vi på ungdomshem och hem för vuxna med missbruk, över hela landet. Hos oss på SiS blir ditt arbetsliv en spännande utmaning. Oavsett var i vår organisation du arbetar, eller vilken tjänst du har, hjälper du till att skapa livsviktig förändring.SiS ungdomshem Ljungaskog tar emot icke skolpliktiga flickor med psykosocial problematik, missbruk och självskadeproblem. Institutionen har i uppdrag att bedriva vård för flickor med särskilda vårdbehov.
Arbetsbeskrivning
Vi erbjuder en intressant och trevlig arbetsplats med omväxlande och stimulerande arbetsuppgifter. Som behandlingssekreterare på Ljungaskog ansvarar du för att ungdomarna får rätt insatser i enlighet med socialtjänstens uppdrag, upprättar behandlingsplaner och följer upp behandlingsinsatser. Arbetet sker i samverkan med placerande kommuners socialtjänst och institutionens olika expertfunktioner som psykologer, lärare, specialpedagog, sjuksköterskor och behandlingspedagoger. Du kommer att handleda behandlingspedagoger i deras vardagliga arbete och se till att dokumentation sker i enlighet med riktlinjer. Arbetet är varierande vilket ställer krav på flexibilitet och ansvarstagande. Det innebär i omfattande delar att du är strukturbärare, är noggrann och organiserad. Du förstår värdet och sammanhangen av samarbete, det är naturligt för dig att vägleda och stödja dina arbetskamrater. Du är initiativtagaren som förankrar och genomför efter beslut. Våra värdeord Respekt, Omtanke och Tydlighet genomsyrar vårt uppdrag vilket ställer krav på att ditt förhållningssätt och bemötande uppfyller våra grundläggande värderingar.
Just nu söker vi en behandlingssekreterare till avdelning Solbacken.
Avdelning Solbackens uppdrag är att genomföra mottagning och behovsbedömning (MBB) vilket innebär kortare placeringstider för ungdomarna och en större genomströmning av ärenden. Som behandlingssekreterare på en MBB-avdelning är du spindeln i nätet i de tvärprofessionella team som sätts samman kring varje ungdom, dina möjligheter till kollegialt kunskapsutbyte är stora.
Du kommer att ingå i Ljungaskogs beredskapsgrupp, vilket innebär att du vid beredskapstjänstgöring har 1 h inställnings tid.
Kvalifikationer:
Relevant akademisk utbildning som socionom eller annan beteendevetenskaplig utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig och som minst omfattar 210 hp, vilket är ett krav. Vidare krävs dokumenterad erfarenhet av självständigt planeringsarbete för att tillsammans med andra yrkesgrupper genomföra planerade insatser. B-körkort är ett krav. Det är meriterande med erfarenhet från arbete med ungdomar och/eller institutionsvård Meriterande är även om du har gått utbildning i MI, KBT, YLS/CMI eller andra risk- och behovsbedömningsinstrument.
Stor vikt läggs vid personlig lämplighet kopplat till uppdraget, dvs:
- God förmåga att skapa konstruktiva arbetsallianser med såväl ungdomar, kollegor som med externa samarbetspartners i en nätverkande funktion. Vikten av att du är medveten om hur din egen person och roll påverkar arbetet och din förmåga till att arbeta processinriktat för att uppnå goda resultat utifrån uppdraget betonas.
- God förmåga att arbeta självständigt samtidigt som du kontinuerligt bjuder in din omgivning till samverkan och erbjuder, fr.a. målgruppen en tillräckligt god tillgänglighet och återkoppling.
- God förmåga att utföra välutvecklade och kvalitativa analyser som tar hänsyn till relevant information inför förslag på nästa steg i behandlingsplaneringen.
- God förmåga att prioritera om i arbetet utifrån det som uppstår i den akuta verksamheten.
- God förmåga att arbeta strukturerat och systematiskt för att säkerställa kvalitén i det mer långsiktiga behandlingsarbetet för att nå måluppfyllelse kopplat till SiS huvuduppdrag.
- Du har god förmåga att hantera högenergiska situationer som tenderar att framkalla känslor av stress och press på ett lågaffektivt, metodförankrat och riskavvägande vis.
- Du är prestigelös och sänka kraven i möjligaste mån i situationer där risk för stress, oro, ångest och andra negativa känslor hos ungdomen föreligger.
- Du har god förmåga att, i svårare situationer, även upprätthålla en ödmjukhet inför målgruppens problematik, dvs erbjuda ett värdigt bemötande som vilar på en humanistisk människosyn.
- Du har god förmåga att, i svårare situationer, dessutom agera med en gränssättande tydlighet när så är nödvändigt.
Tillträde: enligt överenskommelse.
På SiS månar vi om ett gott medarbetarskap. Det innebär att du som medarbetare tar ansvar för ditt arbete, bidrar till utveckling och medverkar till ett gott samarbete. Läs mer om vårt medarbetarskap.
Anställning:
Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid och inleds med sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse.
Ansökan:
Välkommen att registrera din ansökan i vårt rekryteringsverktyg senast den 4 februari.
Tester och arbetsprover kan komma att ingå i rekryteringsprocessen.
SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande.
För arbete på våra institutioner gör SiS registerkontroll innan anställning.
Inför rekryteringsarbetet har Statens institutionsstyrelse tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.
OBS! Om du har skyddade personuppgifter ska du inte söka via rekryteringssystemet. Kontakta i stället den som står som kontaktperson i annonsen.
Ansökan
Kontaktpersoner
Kvalitetschef
010-453 73 02
Facklig företrädare ST
010-453 73 00
Facklig företrädare SACO-S
010-453 56 26
SEKO
0104537300