Jobbeskrivning
Behandlingspedagog till särskilt förstärkt avdelning
Referensnummer: 2.9.1-518-2025
Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar med komplex psykosocial problematik och för vuxna med missbruk. SiS verkställer även sluten ungdomsvård. Det gör vi på ungdomshem och hem för vuxna med missbruk, över hela landet. Hos oss på SiS blir ditt arbetsliv en spännande utmaning. Oavsett var i vår organisation du arbetar, eller vilken tjänst du har, hjälper du till att skapa livsviktig förändring.SiS LVM hem Runnagården tar emot kvinnor med alkohol-, narkotika-, eller blandmissbruk. Vi tar emot kvinnor med psykisk ohälsa samt utagerande kvinnor med våldsbeteende. Vi tar även emot kvinnor med läkemedelassisterad behandling (LARO).
Arbetsbeskrivning
Vill du vara med och skapa den livsviktiga förändringen för utsatta människor? Då är jobbet som behandlingspedagog hos SiS en meningsfull utmaning. Som behandlingspedagog arbetar du i team tillsammans med behandlingsassistenter och behandlingssamordnare och tillsammans ansvarar ni för att de klienter som bor hos oss får den trygghet, vård och behandling som de behöver. Vi möter ofta människor i kris, vilket innebär att du jobbar med kvalificerat omvårdnads-och motivationsarbete och med att vara ett stöd i vardagen. Denna annons gäller avdelning 4 som är en särskilt förstärkt avdelning bestående av 4-6 låsbara platser för kvinnor med särskilda behov. Avdelningen är flexibelt utformad för att kunna möta kvinnornas behov av mer eller mindre stimuli och kontakt med övriga i klientgruppen. Klienterna som vårdas på avdelning 4 har en samsjuklighet och är i behov av individuellt anpassade strategier och behandlingsplaner. Klienterna på avdelning 4 är i behov av lokaler som är anpassade efter deras behov, behandlingspersonal om arbetar metodföränkrat samt är skickliga på att tillmötesgå, förstå och kravanpassa utifrån klientens funktiosnnivå. Med stöd av dina kunskaper inom vård- och behandlingsarbete bidrar du aktivt till att behandlingsplaner fullföljs. Dokumentation är en viktig del av ditt arbete, och bidrar bland annat till rättssäkerhet, planering och uppföljning av vår verksamhet. Kontaktmannaskap är också en av dina arbetsuppgifter.
Vår vision är att vara en plats för förändring och det genomsyrar vårt bemötande, vårt engagemang och vårt förhållningssätt.
Arbetstiden är enligt schema dag - kväll och helg alternativt ständig natt.
Som ny medarbetare kommer du att genomgå SiS grundutbildning på 10 veckor. I utbildningen varvas teori med en handledd introduktion och utbildningen rustar dig för behandlarrollen i SiS verksamhet.
Kvalifikationer
För att lyckas i ditt arbete har du en grundmurad positiv människosyn. Du är motiverad att hjälpa människor i en utsatt livssituation och du delar SiS värdegrund, att vara en plats för förändring. Som person är du trygg i dig själv samt i att utföra arbetsuppgifter enskilt och erbjuda stöd åt en klient i taget. Du har lätt för att skapa relation med klienter samt är inställd på att identifiera klientens specifika behov och begränsningar för att därefter anpassa krav och de stödjande insatserna. Du har en god kommunikativ förmåga och kan behålla ditt lugn även i pressade situationer. Du har lätt för att samarbeta med andra och tar ansvar för att kunskapsöverföring sker både till och från andra.
Du ska också ha:
- Examen från 2-årig eftergymnasial utbildning vid folkhögskola eller yrkeshögskola (KY/YH) med inriktning mot socialt/pedagogiskt behandlingsarbete eller utbildning från högskola som vi bedömer likvärdig, alternativt skötare inom psykiatri.
- B- körkort
- God svenska i tal och skrift
Meriterande med:
- Kunskap om och erfarenhet av att arbeta med klienter som har psykosproblematik; NPF, personlighetsstörning, självskadebeteende eller utåtagerande beteende
- Erfarenhet av arbete inom tvångsvård, psykiatri och/eller arbete med DBT och färdighetsträning
Utifrån att vi har ett uppdrag att vårda klienter med särskilda behov betonas vikten av att;
- Du har ett humanistiskt synsätt och kan se hela människan bakom problematiken, då Du kommer att möta kvinnor med trauma och ångest
- ha god förmåga att hantera högenergiska situationer som tenderar att framkalla känslor av stress och press på ett lågaffektivt, metodförändrat och riskavvägande vis.
- vara prestigelös och sänka kraven i möjligaste mån i situationer där risk för stress, oro, ångest och andra negativa känslor hos klienten föreligger
- ha god förmåga att, i svårare situationer, även upprätthålla en ödmjukhet inför målgruppens problematik, d v s erbjuda ett värdigt bemötande som vilar på en humanistisk människosyn
- ha god förmåga att, i svårare situationer, dessutom agera med en gränssätande tydlighet när så är nödvändigt
Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.
På SiS månar vi om ett gott medarbetarskap. Det innebär att du som medarbetare tar ansvar för ditt arbete, bidrar till utveckling och medverkar till ett gott samarbete. Läs mer om vårt medarbetarskap.
Anställning:
Tjänsterna är 3 stycken på heltid dag - kväll och helg samt 3 stycken på deltid 95,15% natt.
Tjänsterna är tillsvidareanställningar som inleds med sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse.
Ansökan:
Välkommen att registrera din ansökan i vårt rekryteringsverktyg senast den 2 februari 2025.
För arbete på våra institutioner gör SiS registerkontroll innan anställning.
Inför rekryteringsarbetet har Statens institutionsstyrelse tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.
OBS! Om du har skyddade personuppgifter ska du inte söka via rekryteringssystemet. Kontakta i stället den som står som kontaktperson i annonsen.
Ansökan
Kontaktpersoner
Stf Enhetschef
Tina.LoowSkoog@stat-inst.se
010-453 58 83
SACO-S
Sofie.Hagsten2@stat-inst.se
010-453 58 96
ST/OFR
per.gidlof@stat-inst.se
010-453 78 04
SEKO
jonas.thunborg@stat-inst.se
010-453 78 05