Jobbeskrivning

SiS ungdomshem Bärby söker Behandlingssekreterare

Referensnummer: 2.9.1-2296-2025

Arbetsplatsbeskrivning

Statens Institutionsstyrelse (SiS) är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård för ungdomar och för vuxna med missbruk. Det gör vi på särskilda ungdomshem och LVM-hem över hela landet. SiS verkställer även sluten ungdomsvård och finansierar forskning för att utveckla vården och behandlingen. Oavsett var i vår organisation du arbetar, eller vilken tjänst du har, hjälper du till att skapa livsviktig förändring.

SiS ungdomshem Bärby utanför Uppsala, tar emot icke skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik samt kriminalitets- och missbruksproblematik, sexuellt gränsöverskridande beteenden och pojkar med särskilt tillsynsbehov. Institutionen har även en avdelning för mottagning och behovsbedömning.
Vi vill stärka upp institutionen med två engagerade behandlingssekreterare till våra avdelningar för unga med särskilt tillsynsbehov samt kriminalitets- och missbruksproblematik. Organisatoriskt befinner sig behandlingssekreterare under kvalitetschefen.

Arbetsbeskrivning

Som behandlingssekreterare ansvarar du för att ungdomarna får rätt insatser i enlighet med socialtjänstens uppdrag, upprättar behandlings- eller verkställighetsplaner och följer upp behandlingsinsatser. Du arbetar nära avdelningsteamet bestående av enhetschef, gruppledare och psykolog samt i samverkan med placerande kommuners socialtjänst och institutionens olika expertfunktioner som lärare, specialpedagog, sjuksköterskor och behandlingspersonal. Du kommer att stödja behandlingspersonal i deras vardagliga arbete och se till att dokumentation sker i enlighet med riktlinjer.

I ditt arbete kommer du;

  • Säkerställa att behandlings- eller verkställighetsplaneringen, utslussningsplan och slutanteckning upprättas, samt löpande följs upp och revideras.
  • Involvera och göra ungdomen delaktig i varje steg av behandlings- eller verkställighetsprocessen.
  • Förankra behandlings- eller verkställighetsplaneringen med samtliga medarbetare på avdelningen.
  • Ansvara för att utvärdera vården och behandlingsinsatserna tillsammans med ungdomen.
  • Planera och leda institutionernas behandlingskollegium, samt vägleda behandlingspersonal mot vård- och behandlingsmålen i det dagliga arbetet.
  • Samordna, planera och leda såväl interna som externa samordningsmöten, samt samverka med ungdomens privata och professionella nätverk.

Arbetet är varierande vilket ställer krav på flexibilitet och ansvarstagande. Det innebär i omfattande delar att du är strukturbärare, är noggrann och organiserad. Du förstår värdet och sammanhangen av samarbete, det är naturligt för dig att vägleda och stödja dina arbetskamrater. Våra värdeord Respekt, Omtanke och Tydlighet genomsyrar vårt uppdrag vilket ställer krav på att ditt förhållningssätt och bemötande uppfyller våra grundläggande värderingar.

Kvalifikationer

  • Högskoleexamen, såsom socionom eller annan beteendevetenskaplig utbildning som SiS anser vara likvärdig och som omfattar minst 180 hp.
  • Erfarenhet av arbete inom verksamheter med fokus på vård och behandling, såsom socialtjänst eller annan relevant verksamhet eller erfarenhet från arbete med ungdomar och/eller institutionsvård.
  • För uppgiften relevant kännedom om lagstiftning, etik och förhållningssätt.
  • God förmåga att uttrycka sig i svenska språket, såväl skriftligt som muntligt.
  • B- körkort.

Meriterande

  • Det är meriterande med erfarenhet av självständigt planeringsarbete och av vägledning för att tillsammans med andra yrkesgrupper genomföra planerade insatser.
  • Meriterande är även om du har gått utbildning i MI, KBT, YLS/CMI eller andra risk- och behovsbedömningsinstrument.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

För att lyckas i ditt arbete är du intresserad av att driva och utveckla vården för ungdomarna, håller dig informerad om aktuell forskning och klarar komplexa uppdrag. Du skall även kunna hantera stressfyllda situationer, ha modet att sätta gränser och vara konsekvent. Du behöver vara en empatisk person som drivs av en vilja att skapa vårdresultat utöver det vanliga. Att du är en kollega som delar kunskap och bidrar till vi-känslan på SiS är andra egenskaper som gör dig intressant.

På SiS månar vi om ett gott medarbetarskap. Det innebär att du som medarbetare tar ansvar för ditt arbete, bidrar till utveckling och medverkar till ett gott samarbete. Läs mer om vårt medarbetarskap.

Anställning: 

Tjänsterna är en tillsvidareanställning på heltid och inleds med sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse. 

Ansökan: 

Välkommen att registrera din ansökan i vårt rekryteringsverktyg senast den 2025-04-03

Ange referensnr 2.9.1-2296-2025 i ansökan

Tester och arbetsprover kan komma att ingå i rekryteringsprocessen. 

SiS arbetar aktivt mot all form av diskriminering och välkomnar alla sökande.
För arbete på våra institutioner gör SiS registerkontroll innan anställning.
Inför rekryteringsarbetet har Statens institutionsstyrelse tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

OBS! Om du har skyddade personuppgifter ska du inte söka via rekryteringssystemet. Kontakta i stället den som står som kontaktperson i annonsen.

Ansökan

Ansök senast: 2025-04-03 Referensnummer: 2.9.1-2296-2025

Kontaktpersoner

Milen Alem Tesfamicael
Facklig företrädare SEKO
Milen.AlemTesfamicael@stat-inst.se

Fia Forslund
Kvalitetschef
fia.forslund@stat-inst.se

Jenny Kingstedt
ST/OFR
jenny.kingstedt@stat-inst.se

Erik Sandström
Facklig företrädare SACO
erik.sandstrom@stat-inst.se

Dela sidan med andra