Frågor och svar om att jobba på Johannisberg

Man och kvinna pratar på en rastgård

Här har vi samlat frågor och svar om hur det är att arbeta hos SiS och på Johannisberg.
Har du andra funderingar?
Hör av dig till meromjohannisberg@stat-inst.se 


Vilka yrkesgrupper jobbar på Johannisberg?

Precis som på SiS andra ungdomshem finns det många olika personalgrupper på Johannisberg. Den största gruppen är behandlingspedagoger och behandlingsassistenter som arbetar närmast ungdomarna.
Socionomer jobbar ofta som enhetschef, eller som utrednings- eller behandlingssekreterare. Andra stora grupper är psykologer, lärare och sjuksköterskor.
Mer om våra största yrkesgrupper

 

Vad krävs för att få jobb som behandlingspedagog?
Du ska ha minst examen från tvåårig eftergymnasial utbildning från folkhögskola eller yrkeshögskola med infriktning på socialt/pedagogiskt arbete. Du kan även ha en högskoleexamen, med motsvarande inriktning. Till exempel en socionomexamen.

 

Vad krävs för att få jobb som behandlingsassistent?
Vi vill att du har minst en gymnasieutbildning i botten. Vi vill också att du har erfarenhet av att arbeta med människor i utsatta situationer, till exempel i psykiatrin, LSS-omsorgen, kriminalvården eller HVB-hem.

Vi ställer stora krav på din personliga lämplighet. Du som ska arbeta som behandlingsassistent hos oss behöver vara stabil, stresstålig och trygg i dig själv. Det är viktigt att du är bra på att kommunicera och bygga relationer. 

Jobbet som behandlingsassistent är utmanande och utvecklande men ställer stora krav. Du behöver klara av att sätta gränser. men också vara lyhörd, engagerad och respektfull.

 

Hur är det att jobba hos SiS?
Hör medarbetare berätta

 

Är det farligt att jobba på Johannisberg?
Till Johannisberg i Kalix kommer ungdomar som kan ha ett våldsamt beteende och svårt att hantera känslor och impulser. Det är just därför institutionen har så stort fokus på säkerhet och trygghet. Ingen ska behöva vara rädd på jobbet inom SiS, även om det kan vara tufft och utmanande. Det finns teknisk säkerhet och rutiner och riktlinjer att följa, och alla som jobbar på våra institutioner får utbildning i SiS eget konflikthanteringsprogram No power no lose. Det ger verktyg att trappa ner konflikter och hantera hotfulla situationer.

På Johannisberg jobbar man i team där man samarbetar och arbetar nära varandra, vilket skapar trygghet och ökar säkerheten.


Måste man vara stor och stark för att jobba på Johannisberg?
Verkligen inte. Det är dina inre egenskaper som betyder något. Du ska vara en lugn, säker och engagerad person som har förmågan att bygga trygga relationer. Muskler har ingenting med det att göra.

 

Får man gå utbildningar när man börjar hos SiS?
Alla som arbetar nära ungdomar eller klienter får utbildning i bland annat självmordsprevention och vårt konflikthanteringsprogram, No power no lose. Får du fast anställning ingår även basutbildning och en grundläggande utbildning i Motiverande samtal (MI).

SiS satsar mycket på utbildning och utveckling, och du som medarbetare kan exempelvis utbilda dig i metoder som Återfallsprevention (ÅP), Acceptance and Commitment Therapy (ACT) och Aggression Replacement Training (ART).
Mer om SiS vård och behandling

 

Hur söker man jobb på Johannisberg?
Du hittar alla SiS lediga tjänster på Jobba hos oss/ Lediga jobb
Där kan du filtrera på län/yrke/anställningsstyp och se de lediga tjänsterna på Johannisberg.

Du kan också vända dig direkt till ungdomshemmet och höra dig för.

 

Kan man praktisera på Johannisberg?
Visst kan man det. Ungdomshemmet tar emot studenter som studerar till behandlingspedagog, socionom och lärare.
Mer om var inom SiS du kan praktisera beroende på yrkesval

 

Vilka förmåner får man som anställd inom SiS?
Som statligt anställd får du bland annat upp till sju veckors semester och kompletterande föräldrapenning. 
Mer om våra förmåner

 

 

 

Dela sidan med andra