Äntligen jobbar Hanna på Bärby
För fem år sedan besökte Hanna Nyroos SiS ungdomshem Bärby med teatersällskapet Tage Granit och insåg att hon ville komma tillbaka. Det har hon gjort, som lärare. – Jag kände, wow här trivs jag.
Dagens teaterlektion ska precis börja. Eleven Johan ska öva på sin pjäs som han skrivit själv. Om en vecka blir det föreställning för elever, lärare och inbjudna gäster.
Johan överlämnar ett hopvikt papper till sin lärare, Hanna Nyroos.
– Jag vill att du ska läsa det, säger han.
Lektionerna har ökat självförtroendet
I brevet tackar han för att hon är hans lärare. Han skriver även att teaterlektionerna hjälpt honom till ett bättre självförtroende.
Hanna Nyroos blir påtagligt rörd och talar om för Johan att brevet betyder mycket och att hon alltid ska spara det.
Sedan börjar lektionen. Johan spelar en karaktär som har problem med sin svärfar. Hanna Nyroos skrattar högt, berömmer honom och tipsar om hur scenerna kan förbättras. Johan ser fram emot föreställningen.
Pedagog och skådespelare
Hanna Nyroos arbetade som professionell skådespelare inom Tage Granit i tio års tid. Hon har även jobbat som pedagog på teatern. Dessutom driver hon ett teaterkollo på Barnens ö utanför Stockholm.
För fem år sedan påbörjade Tage Granit ett samarbete med SiS. Bärby var med och tog fram projektet och var även den första institutionen Hanna Nyroos besökte.
– Jag tyckte direkt väldigt mycket om att vara här. Det är oerhört roligt att arbeta med ungdomar, många har dålig erfarenhet av skolan och jag blev imponerad av skolan här.
Tänkte på Bärby under utbildningen
Två år efter första besöket på Bärby bestämde hon sig för att utbilda sig till socialpedagog. Under hela studietiden tänkte hon att hon ville arbeta på Bärby.
– Jag tyckte så himla mycket om stämningen i lärarlaget och hoppades på att få jobba här med teater.
Pendlingen är inget problem
Hanna Nyroos höll kontakt med rektorn Anna Lundgren och till slut dök det upp en tjänst som hon sökte. Och fick. I oktober förra året började hon arbeta som resurslärare. Tre timmars pendling om dagen är inget problem.
– Det ger mig så otroligt mycket att jobba med de här ungdomarna! Jag känner mig så stolt som får komma nära dem. Och på den långa vägen hem hinner jag reflektera över arbetsdagen, säger Hanna Nyroos.
Använder teater i många ämnen
I dagsläget får tre elever privatlektioner i teater. Hanna Nyroos assisterar lärare och integrerar teater så ofta det är möjligt i andra ämnen.
Hon har bland annat jobbat tillsammans med svenskaläraren för att lära ut hur man kan använda sitt kroppsspråk, något som är viktigt när man ska lära sig hålla tal.
Många växer och släpper attityder
I höst startar en kurs som heter Scenisk gestaltning. Hanna Nyroos hoppas att många anmäler sig och tror att det kommer bli så. Teater kan få människor att släppa attityder, skapa självförtroende och självkänsla och ha roligt.
– Jag tror verkligen på det här, jag ser ju att många har vuxit. Förra veckan gjorde vi en övning där jag var mamma och ungdomen var son. Sedan bytte vi. Jag ville bara stoppa tiden, jag kände ”älskade barn, du leker ju!” Det var helt fantastiskt!