Från behandlingsassistent till direktör för hela LVM-vården

Socionomen Maria Skoglund har gjort en rejäl resa inom SiS. Och hon har en uppmaning till andra socionomer som är nyfikna på missbruksvården. ­–Kom hit och prova!

Det har gått några år sedan den 22-åriga studenten Maria Skoglund, med en termin på socionomprogrammet bakom sig, klev in på SiS LVM-hem Rällsögården i Kopparberg första gången.

Då var det tänkt att jobbet som sommarvikarie skulle ge henne en chans att uppleva verkligheten och se missbruksvård i praktiken.


Glad över erfarenheten från golvet
Det blev mer än så. Sommarjobbet fungerade som ingång till ett yrkesliv inom SiS som nu pågått i 19 år. Engagemanget för klienterna har gjort det omöjligt att lämna LVM.

– De har varit den stora passionen, och jag har haft klienter omkring mig hela tiden fram till min nuvarande roll.  Jag är så himla glad att jag har den erfarenheten med mig, för den betyder otroligt mycket nu när jag har ansvar för hela LVM-vården, säger hon.

– Jag vet hur det är därute när det krisar, och när man får programmen att rulla på och klienterna är nöjda. Jag kan det där och det är en stor trygghet för mig.

Tillbaka till sommarjobbet för 19 år sedan. Det gav blodad tand och gjorde att Maria Skoglund jobbade extra när hon kunde.

Som socionom var det naturligt att gå vidare
Efter sin examen fick hon så småningom fast tjänst som behandlingsassistent, och som utbildad socionom var det några år senare naturligt att kliva över till jobbet som behandlingssekreterare och senare till en tjänst som utredningssekreterare.

– Fast den hann jag bara nosa på innan jag blev avdelningsföreståndare, säger hon och berättar att det tog 4-5 år på den posten innan hon tog över som institutionschef på Rällsögården.

Efter ungefär lika lång tid lämnade hon institutionen för uppdraget som ställföreträdande verksamhetsdirektör för LVM-vården. När hennes företrädare lämnade SiS blev hon ordinarie på tjänsten.

En rätt bra karriär. Det tycker Maria Skoglund själv också, och sticker inte under stol med att hon har driv och är målmedveten och strukturerad.

Blivit stimulerad och motiverad
Fullt fokus har hela tiden legat på den aktuella rollens mandat och möjligheter, oavsett om hon varit behandlingsassistent eller chef. Utmaningar har alltid varit viktiga.

– Jag gillar att hugga tag i det som ligger utanför det ordinarie, och det har jag fått göra. När jag var behandlingsassistent och behandlingssekreterare hade jag särskilda uppdrag som handledare och utbildare och jag har hela tiden blivit stimulerad och motiverad att jobba inom SiS, berättar hon.

– Det är inte så att jag från början tänkt bli avdelningsföreståndare, institutionschef och sedan verksamhetsdirektör, inte på det viset. Men jag har sett till att komma dit jag vill, på något vis, och det har fallit på plats.

Maria Skoglund tror att hennes framgång beror just på ett genuint engagemang och att hon fortfarande står för samma syn och åsikter som hon alltid gjort.

Stor möjlighet att påverka
Och hon brinner för klienterna. De gör LVM-vården så spännande att andra verksamheter knappast lockar.

– Vi kan verkligen, verkligen göra skillnad. Med elva institutioner och hela LVM-vården har vi stor möjlighet att påverka. Vi ingår i en kedja och ska ge klienterna det bästa vi kan, för de behöver oss.

 

"Världens bästa jobb"
Vad vill hon säga till kollegor utanför SiS som är nyfikna på jobbet inom LVM?  Är SiS en bra organisation att kliva in i?

– Med tanke på min egen resa skulle jag säga – kom hit och prova. Jag tror att många håller med om att man verkligen kan känna att ”det här är min grej, det här vill jag göra”, säger Maria Skoglund.

– Det tar ett tag att lära sig verksamheten och att skapa relationer med klienter, men jag tvekar inte en sekund att säga till socionomer att de ska söka tjänster hos SiS. Det är världens bästa jobb.

 

Nyhet,

Dela sidan med andra