Arbetsmiljöverket kräver åtgärder efter inspektion
SiS ungdomshem Rebecka (foto: Karin Söderqvist)
Förstärkt arbete med riskbedömningar, strukturerat kunskapsutbyte och tydligare uppföljning för att förebygga hot och våld. Det är några åtgärder Arbetsmiljöverket kräver av Statens institutionsstyrelse, SiS, efter en myndighetsövergripande inspektion. Inspektionen har genomförts utifrån SiS egenrapporterade händelser.
Under våren 2024 har stickprovsinspektioner gjorts på tio SiS-institutioner med fokus på hot och våld. Arbetsmiljöverket har nu beslutat om ett föreläggande med krav på åtgärder. Om dessa inte genomförs kommer ett vite om 2 miljoner kronor att utkrävas av SiS. Beslutet riktar sig till SiS som myndighet, och inte till enskilda institutioner.
– SiS arbetar ständigt för att säkerställa en god och trygg arbetsmiljö för våra medarbetare. Glädjande nog har vi också kunnat se en positiv trend med färre hot- och våldsincidenter under 2024. Arbetsmiljöverkets inspektion visar dock att vi har ett viktigt arbete kvar att göra, säger Karin Rystedt, HR-direktör.
Arbetsmiljöverket har granskat både vardagliga situationer som transport, rumsvisitation och medicinutdelning, samt mer strukturella frågor som hur erfarenhet och kunskap överförs mellan institutioner.
Under hösten har SiS och Arbetsmiljöverket haft dialog och återkoppling utifrån inspektionen. En del av det Arbetsmiljöverket gett förhandsbesked om under höstens dialog har redan hunnit åtgärdas.
– Vi kommer nu att analysera Arbetsmiljöverkets beslut i detalj för att se vad vi behöver göra ytterligare. Trygga medarbetare är grunden för en god vård och behandling, säger Karin Rystedt.
De senaste åren har SiS satsat på en tydlig struktur för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Bred kompetensutveckling har genomförts och alla medarbetare får nu en grundlig introduktion i arbetet, där kunskaper i arbetsmiljö ingår som en viktig del.