Den 1 januari får SiS en ny sektion för hälso- och sjukvård
Den 1 januari är en ny sektion för hälso- och sjukvård på plats på Statens institutionsstyrelse, SiS. Sektionens uppdrag blir att driva utvecklingen av den hälso- och sjukvård som SiS bedriver idag samt att stödja kärnverksamheten i kompetensutveckling och hälso- och sjukvårdsfrågor.
Sektionen kommer ligga under SiS forsknings- och utvecklingsavdelning. Den kommer att ansvara för att förtydliga vilken hälso- och sjukvård som ska erbjudas på myndighetens hem samt att det finns ett bra stöd för vårdens genomförande. Ett viktigt område kommer också vara att förbättra samverkan med den regionala vården, både lokalt och med de placerades hemregioner.
– Genom att samla hälso- och sjukvårdsfrågorna på en sektion, kommer vi att få ett bättre helhetsgrepp för att stödja arbetet med en likvärdig och patientsäker hälso- och sjukvård inom SiS. Vi tror också att det kan ge lite mer tryck i samverkan med andra aktörer i vårdkedjan, säger SiS forsknings- och utvecklingsdirektör Jenny Kärrholm.
Bildtext: Jenny Kärrholm, SiS forsknings- och
utvecklingsdirektör.
Sektionen kommer börja med att ta fram ett förslag på hur hälso- och sjukvården ska organiseras på hemmen för att möta kraven på det arbetet.
– Det är ett stort och viktigt arbete som ligger framför oss, säger Elin Valentin som tillträder som chef för hälso- och sjukvårdssektionen efter årsskiftet.
Sektionen kommer till stor del bemannas av de personer på kärnavdelningarna och på huvudkontorets forsknings- och utvecklingsavdelning som redan idag har uppdraget att stötta genomförandet av hälso- och sjukvård på hemmen.
– Tanken är att arbetet ska kunna fortsätta utan att det uppstår glapp. Många av de frågor som sektionen kommer hantera har vi kontinuerligt arbetat med även tidigare, men nu får vi möjlighet att samordna oss på ett nytt sätt. Till en början kommer en stor del av arbetet handla om att förtydliga, både för andra aktörer i vårdkedjan men även internt för oss själva, vilken hälso- och sjukvård vi kan och ska erbjuda våra placerade under tiden de är på SiS, fortsätter Elin Valentin.
Medicinsk rådgivare stärker arbetet
Sedan juni finns en medicinsk rådgivare på SiS, Joachim Sandberg. Hans roll är att stärka upp myndighetens hälso- och sjukvårdsarbete och hjälpa myndigheten att synliggöra de behov av hälso- och sjukvård som de placerade på SiS har.
Det är en viktig utgångspunkt för att SiS i samverkan med regionerna ska kunna tillgodose de placerades behov och erbjuda likvärdig hälso- och sjukvård på alla SiS-hem.
– Jag hoppas kunna bidra till att kunskapen om hälso- och sjukvård ökar på SiS. Jag vill även bidra till att förståelsen för SiS uppdrag ökar hos övriga aktörer i vårdkedjan, och att det i sin tur skapar rätt förväntningar på SiS hälso- och sjukvård, säger Joachim Sandberg.
Joachim Sandberg har en deltidsanställning på SiS och arbetar övrig tid som barnläkare och skolläkare.
– För mig som inte har jobbat på SiS tidigare, kan det kanske vara lättare att få syn på vissa frågor eftersom jag har lite av ett ”utifrån”-perspektiv. En av de viktigaste delarna i det här arbetet är att få till en närmare dialog med beslutsfattare på hög nivå. På så sätt kan vi stärka vårdkedjan, fortsätter Joachim Sandberg.