Färre avvikningar och minskat hot och våld under sommaren på SiS

2024 års sommarperiod på SiS ungdomshem har präglats av större stabilitet och färre allvarliga incidenter än tidigare somrar. Den positiva utvecklingen beror till stor del på en ökad noggrannhet i det grundläggande säkerhetsarbetet.

Bildtext: Christer Johansson, SiS säkerhetsdirektör.

– Det är glädjande att vi ser ännu tydligare effekt av det omfattande arbete vi gör för att stärka tryggheten. Det finns ett annat säkerhetstänk bland medarbetarna i den dagliga verksamheten. Till detta kommer att vi infört strukturerade säkerhetsbedömningar och lokala säkerhetssamordnare vid varje institution. Trygghet och säkerhet är en absolut förutsättning för att kunna bedriva en god vård och behandling, säger säkerhetsdirektör Christer Johansson.

36 avvikningar inträffade inom ungdomsvården under perioden juni-juli 2024, jämfört med 50 avvikningar under samma period 2023. SiS hade 103 avvikningar under samma period 2022. Siffrorna avser de barn och unga som LVU-placerats på SiS av socialtjänsten. Inga avvikningar har rapporterats gällande brottsdömda unga inom den slutna ungdomsvården sedan maj 2023.

40 incidenter av hot och våld mellan barn och unga registrerades under perioden juni-juli 2024. Detta är avsevärt lägre än de 96 incidenter som registrerades under samma period 2023. Det är även lägre än de 68 incidenter som registrerades under 2022.

257 incidenter av hot och våld mot medarbetare registrerades under perioden juni-juli 2024. Även i denna kategori kan SiS konstatera en minskning jämfört med 2023, då 365 incidenter registrerades under samma period. 2022 registrerades 524 incidenter under samma period.

Nyhet,

Dela sidan med andra