Förstudie om omställning av Gudhemsgården till ungdomsvård

Illustration av människor i samtal

Illustration: Karin Söderqvist

SiS fortsätter att arbeta intensivt för att möta platsbehovet inom ungdomsvården. Nu inleds en förstudie för att utreda förutsättningarna att ställa om Gudhemsgården från missbruksvård till ungdomsvård.

För att möta det ökade platsbehovet har SiS flera pågående bygg- och renoveringsprojekt som ska öka det totala antalet platser på SiS, parallellt ser myndigheten över möjligheten att ställa om vissa institutioner från missbruksvård till ungdomsvård. Beslutet om att inleda en förstudie som utreder Gudhemsgårdens förutsättningar att bedriva ungdomsvård är ett steg i den riktningen.

– Gudhemsgården är en mycket välfungerande institution med hög kompetens, som har erfarenhet av att ta emot en bredare målgrupp. Den förstudie som vi nu inleder ska ge oss kunskap om förutsättningarna för en omställning som både kan säkerställa fler platser och samtidigt behålla kompetenta och kunniga medarbetare inom myndigheten, säger Helena Müller, avdelningsdirektör för missbruksvårdsavdelningen.

Förstudien klar i slutet av augusti

Uppdraget kommer att genomföras under juli och augusti och redovisas till generaldirektören senast den 26 augusti 2024. I förstudiearbetet ingår att genomföra en konsekvensanalys av innebörden av en omställning, en barnkonsekvensanalys och en riskbedömning av arbetsmiljön. Det ingår också att redogöra för de ekonomiska konsekvenserna. Inriktningen är, att en omställning till ungdomsvård ska påbörjas så snart det är möjligt, men det först efter att förstudien har genomförts.

Nyhet,

Dela sidan med andra