Med barnets bästa i fokus
SiS har ett stort ansvar när det gäller att tillgodose barns rättigheter enligt barnkonventionen. Vid våra ungdomshem vårdas barn och unga med psykosociala problem och de flesta vistas vid hemmen mot sin vilja, och ofta på låsbara enheter, vilket innebär en särskild utmaning. Vid beslut enligt LVU ska den unges bästa, artikel 3, vara avgörande.
Elin Gustafsson, är en av SiS två barnrättssamordnare. Vi ställde några frågor till henne om hur vi jobbar med barnkonventionen inom verksamheten.
Vad gör en barnrättsamordnare på SiS?
Vi jobbar strategiskt och operativt på myndighetsövergripande nivå för att hela tiden stärka barnrättsfokuset inom myndigheten. Vi lyssnar på såväl medarbetare som barn och unga och säkerställer att de blir hörda. Vi ger också stöd och rådgivande insatser i barnrättsarbetet på ungdomshemmen och vid till exempel genomförande av barnkonsekvensanalyser inför olika beslut eller ärenden.
Det handlar också om att utöka och strukturera samverkan med civilsamhället. Vi har till exempel idag samverkan med Fryshuset gällande utslussning samt med Barnrättsbyrån med tillgång till oberoende barnombud för våra barn och unga, vilket är mycket positivt.
Hur jobbar ni för att barn och unga ska bli delaktiga i frågor och beslut som rör dem när de är på SiS?
Vi lägger stor vikt vid bemötande och omhändertagande när barn och unga kommer till oss. Det handlar först och främst om att skapa tillit och förtroende och att se till att barn och unga känner sig trygga och säkra när de är på SiS.
När den unge sedan befinner sig på ett ungdomshem så skapar vi en trygghetsplan tillsammans med den unge, det gör de tillsammans med sin kontaktperson. Nästa steg är att tillsammans med den unge skriva ned en plan för tiden på SiS, en behandlingsplan och den ska revideras löpande och finnas med som en karta över hur tiden på SiS ska spenderas. Sen erbjuds alla ungdomar skola, vilket är en väldigt viktig skyddsfaktor.
Under vårdtiden så har de unga möjlighet att vara med på ungdomsråd på avdelningen. De synpunkter och eventuella klagomål som barn och unga lämnar är också en viktig del av ungdomshemmets egenkontroll. Personal är också alltid behjälplig med att hjälpa ungdomarna att klaga till ungdomshemmet och/eller IVO och JO, barn och unga kan även klaga via SiS klagomålsfunktion.
Vad tycker du är viktigast i ditt uppdrag som barnrättsamordnare på SiS?
Att medverka till att tiden på SiS ska vara värt något för de placerade. Den stora förändringen kanske inte kommer direkt men att tiden på SiS, i ett längre perspektiv, ger en förändring i positiv riktning. Om de flesta av våra unga skulle beskriva tiden på SiS som trygg och att det fanns vuxna som lyssnade på dem så har vi kommit rätt långt.
Elin Gustafsson, barnrättssamordnare.