Ökat fokus på att säkerställa vårdplatser för brottsdömda

Den dramatiska ökningen av antalet unga som döms till sluten ungdomsvård får betydande konsekvenser för SiS. Nu inrättar myndigheten en stab inom ungdomsvården i syfte att säkerställa att antalet LSU-platser motsvarar det ökande behovet.

– I januari 2023 hade vi drygt 50 ungdomar som avtjänade sluten ungdomsvård. I dag har vi över 160. Därutöver inväntar ett stort antal domar laga kraft, och många minderåriga sitter häktade. Denna mycket snabba ökning får stora konsekvenser för vår kapacitet inom ungdomsvården som helhet, säger stabschef Marcus Sundberg.

SiS har drygt 700 planerade platser inom ungdomsvården totalt för både brottsdömda unga och de som placeras av socialtjänsten enligt lagen om vård av unga, LVU. Utöver att de unga som döms till sluten ungdomsvård nuförtiden är betydligt fler till antalet, så begås generellt sett allt grövre brott. Längre verkställighetstider påverkar i sin tur SiS platskapacitet ytterligare.

Att bereda plats för de unga som döms för brott är prioriterat. Fler vårdplatser för brottsdömda unga innebär således färre tillgängliga vårdplatser för barn och unga som placeras enligt LVU. Därför pågår ett intensivt arbete för att öka det totala antalet platser inom ungdomsvården, bland annat genom pågående bygg- och renoveringsprojekt och genom interna omställningar av platser.

– Vi bygger nytt och förtätar på flera ungdomshem. Vi ställer även om platser från missbruksvård till ungdomsvård, och stärker dialogen med kommunerna och SKR. Att säkerställa att den som döms för brott kan verkställa sitt straff, och samtidigt tillgängliggöra fler platser inom ungdomsvården som helhet, är ett prioriterat arbete för SiS, säger stabschef Marcus Sundberg.

Staben aktiveras den 2 augusti 2024 och fortlöper tills vidare.

Nyhet,

Dela sidan med andra