Samarbete mellan myndigheter ska skydda unga från kriminella nätverk
Åtta myndigheter har etablerat närmare samarbeten för att motverka att barn och rekryteras till kriminella nätverk. Snabbare kontaktvägar finns nu mellan dessa myndigheter, socialtjänsten och skolorna runtom i landet. Det framgår av den slutrapport som på fredagen den 6 december lämnades till regeringen från myndigheterna som ingår i den så kallade Bob-samverkan.
Att allt yngre personer utför grova våldsbrott är ett allvarligt samhällsproblem. Sedan ett år tillbaka pågår arbetet med att skapa ett mer strukturerat sätt att motverka denna utveckling. Arbetet inom Bob pågår på såväl nationell som regional och lokal nivå.
– Att vi som myndigheter skapar bättre förutsättningar att i ett tidigt skede förhindra och försvåra att äldre kriminella utnyttar yngre personer som utförare för att själva undvika straff är en utveckling som hela samhället måste arbeta för att motverka. Vi kommer stärka olika återfallspreventiva insatser för barn och unga som tillhör målgruppen för Bob säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse.
Förstärker och effektiviserar redan fungerande arbetssätt
Kärnan i Bob är att skapa snabba kontaktvägar mellan aktörer på lokal nivå, såsom mellan polis, socialtjänst och skola. Bob stärker och kompletterar redan fungerande arbetssätt kring brottsaktiva barn och unga. För att lyckas krävs ett gemensamt ansvar från hela samhället, där civilsamhälle och näringsliv också spelar en central roll.
Med stöd av samordnade insatser från myndigheter, kommuner och hälso- och sjukvården ska Bob säkerställa att barn och unga som riskerar att rekryteras till kriminella nätverk eller redan är involverade i grova brott, snabbt och effektivt får rätt insatser.
– Under 2025 kommer SiS fortsätta att delta i den nationella och regionala Bob-samverkan samt när det är påkallat även på lokal nivå. Utöver detta mer övergripande arbete i olika samverkansforum är SiS målsättning att på våra ungdomshem stärka olika insatser. Dessa insatser kan till exempel handla om en trygg placering med aktiva vuxna som styr samvaro och samtal i proaktiv riktning, skolgång och aktiviteter, färdighetsträning avseende sociala relationer och självkontroll, programverksamhet och familjearbete säger Malin Bergman, myndighetens samordnare vid Statens institutionsstyrelse
Utmaningar och vägen framåt
I slutredovisningen lyfts flera utmaningar, bland annat sekretesshinder som försvårar informationsutbytet mellan aktörer och behovet att stödja den lokala nivån för att kunna erbjuda insatser riktade till målgruppen utsatta barn och unga. Den digitala rekryteringen av barn och unga till kriminella nätverk skapar dessutom nya krav och utmaningar för arbetet.
Myndigheterna betonar också behovet av ökad kunskap i kommunerna kring risk- och skyddsfaktorer för kriminellt beteende.
Framöver krävs en breddad samverkan som inkluderarfler aktörer, såsom hälso- och sjukvården, civilsamhället och näringslivet, för att kunna ta ett helhetsgrepp om problemen.