SiS ajournerar förhandlingar om Vemyra ungdomshem

Statens institutionsstyrelse (SiS) vill göra ytterligare ett försök att stärka kvaliteten vid Vemyra ungdomshem i Sollefteå kommun. Myndigheten har därför beslutat att ajournera förhandlingarna till januari 2025 som senast.

– Barn och ungas vårdbehov, och samhällsutvecklingen i stort, kräver att vi tar ansvar och ser över alla möjligheter att möta platsbehovet. Vi vill också säkerställa att alla alternativ är uttömda innan vi fattar ett slutgiltigt beslut. Men utmaningarna för Vemyra kvarstår, och nu måste det vända. Kommer vi inte tillrätta med kvalitetsbristerna kommer verksamheten behöva avvecklas, säger ungdomsvårdsdirektör Birgitta Dahlberg.

Under de kommande månaderna kommer SiS jobba med tät uppföljning av verksamheten utifrån det systematiska kvalitetsarbetet. Myndigheten kommer även att värna en fortsatt god och konstruktiv dialog med Sollefteå och Kramfors kommuner. Att kommunledningarna sträckt ut en hand för att bistå med kompetensförsörjningen vid Vemyra har haft betydelse för beslutet att ajournera förhandlingarna om avveckling.

Förslaget att avveckla verksamheten vid Vemyra har sin grund i att ungdomshemmet under en längre tid haft utmaningar i att säkra både kompetensförsörjning på sikt och personalresurser för den dagliga bemanningen. Över tid har Vemyra uppvisat stora kvalitetsbrister i vård- och arbetsmiljö, trots återkommande handlingsplaner med åtgärder.

Om det under kommande månader uppstår brister, eller att de brister som redan finns inte kan åtgärdas, kan det finnas anledning till att återuppta förhandlingarna om Vemyra i förtid.

Nyhet,

Dela sidan med andra