Tillskott på upp till 35 platser inom SiS ungdomsvård

Från och med mitten av november 2024 blir Gudhemsgården, utanför Falköping, ungdomshem och kommer då ta emot icke skolpliktiga pojkar (15–21 år). Tidigare har LVM-hemmet tagit emot unga missbrukande män.

ꟷ Att ställa om Gudhemsgården från missbruksvård till ungdomsvård ökar möjligheten att kunna placera barn och unga omedelbart, och det kan rädda liv. Gudhemsgården har goda förutsättningar att arbeta med målgruppen icke skolpliktiga pojkar, säger ungdomsvårdsdirektör Birgitta Dahlberg.

En trygg och säker vårdmiljö får våra ungdomar, och en bra arbetsmiljö för våra medarbetare

Omställningsarbetet ska påbörjas snarast möjligt och ske stegvis. Medarbetarna ska ges rätt förutsättningar för att kunna möta den nya målgruppen. Det kommer ske genom nödvändig förberedelse och utbildning.

ꟷ Under omställningsarbetet från missbruksvård till ungdomsvård kommer lokalerna bitvis att byggas om för att anpassas till den nya målgruppen. Gudhemsgården behöver också etablera en skola för att kunna erbjuda skolundervisning, säger Gudhemsgårdens institutionschef Ulrika Hermansson.

Omställningen av samtliga avdelningar på Gudhemsgården ska vara genomförd senast den 30 maj 2025. När omställningen är helt klar planeras Gudhemsgården kunna ta emot 32–35 LVU-placerade pojkar.

Bakgrunden till omställningen av Gudhemsgården är samhällsutvecklingen där den grova kriminaliteten gå ner i åldrarna och att allt fler döms till sluten ungdomsvård (LSU). Efterfrågan på placering på SiS har då ökat kraftigt, vilket lett till ett underskott på platser för vård av barn och unga. 

Nyhet,

Dela sidan med andra