Uppdrag om ökat fokus på barn och unga samt andra utvecklingsbehov i arbetet med stöd till avhoppare

Enligt ett regeringsuppdrag ska Polismyndigheten, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen utveckla arbetet med stöd till unga avhoppare. I uppdraget ingår att anpassa kunskaps- och metodstöd till arbetet med barn och unga. Nu ska kunskaps- och metodstöd anpassas även för flickor och kvinnor som är involverade i organiserad brottslighet och behöver stöd för att kunna lämna denna.

- Det är tillsammans med socialtjänst, polis och andra myndigheter som vi kan få fler barn och unga att lämna de kriminella nätverken. Arbetet för vår del handlar om hur vi ska identifiera, fånga upp och motivera fler barn, unga att hoppa av organiserad brottslighet, säger Maria Rude, utredare på Statens institutionsstyrelse (SiS).

Regeringen skriver också att myndigheterna ska analysera, ta ställning till behovet av och föreslå hur en nationell kontaktpunkt för stöd till avhoppare kan utformas och inrättas inom ramen för den nationella stödstruktur som myndigheterna har etablerat för arbetet med stöd till avhoppare.

Myndigheterna ska även, i samarbete med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och ett antal kommuner, analysera arbetet med stöd till avhoppare som på grund av en hotbild behöver flytta, samt vid behov lämna förslag om hur detta arbete kan utvecklas.

Dessutom ska myndigheten analysera och föreslå hur samverkan med hälso- och sjukvården, med särskilt fokus på psykiatriska vårdbehov, kan utvecklas i arbetet med stöd till avhoppare.

Relaterade länkar:

Nyhet,

Kontakt

Stefan Hell Fröding
pressekreterare
Telefon direkt: 010-453 40 90

stefan.hellfroding@stat-inst.se

Dela sidan med andra