Bilder ska stärka ungdomars delaktighet

Vi testar just nu ett nytt bildstöd på flera av våra ungdomshem – och reaktionerna är positiva. Materialet är anpassat för barn och unga och ska göra viktig information både lättare att förstå och prata om.
Ett verktyg i vardagen
Bildstödet består av nio illustrerade bilder som på ett enkelt sätt beskriver vardagen på SiS för placerade barn och unga. Här förklaras exempelvis hur en vanlig dag ser ut, vad som gäller vid besök och hur man kan lämna synpunkter eller klagomål. Och varför det ibland behövs särskilda åtgärder för att skapa trygghet och säkerhet.
– Det här är så bra! Fina färger och bra upplagt. Varför fick inte vi det här när vi kom?
Så löd några av kommentarerna när en grupp ungdomar fick titta på det nya materialet.

Det visuella formatet underlättar både förståelse och dialog. Bildstödet fungerar också som ett gemensamt verktyg för ungdomar och medarbetare.
– Vi har nu något konkret att utgå ifrån som gör det lättare att få till en bra dialog, säger en medarbetare som deltar i pilotprojektet.
Införs brett efter piloten
Piloten pågår under våren, och planen är att införa bildstödet på alla våra hem. Satsningen grundar sig i regeringens regleringsbrev för 2024, där SiS fått i uppdrag att förbättra tillgängligheten i kommunikationen med barn om deras rättigheter.
– Det är väldigt mycket information som ska förmedlas i samband med att en ungdom anländer till ett ungdomshem, och vi vet att tidigare informationsinsatser inte alltid nått fram till alla. Därför behövde vi tänka nytt och anpassa stödet så att informationen blir lättare att ta till sig, säger Elin Gustafsson, en av SiS barnrättssamordnare.
Byggt på erfarenheter från ungdomar och personal
En viktig del av arbetet har varit att involvera de som faktiskt ska använda materialet. Synpunkter från ungdomar och personal har varit avgörande för utformningen av bildstödet och fortsätter att spela en central roll under pilotperioden. Feedback samlas in löpande så att materialet kan förbättras och justeras där det behövs.
Parallellt utvecklas en digital version där bildstödet kompletteras med korta filmer som till exempel kan visa hur en ytlig kroppsvisitation går till.

Mot en mer tillgänglig och rättssäker vård
Projektet leds av kommunikationsavdelningen i nära samarbete med barnrättssamordnare och jurister och är en del av ett större mål – att varje barn som placeras hos oss ska känna sig informerad, delaktig och trygg.
Materialet kommer på sikt också att bli tillgängligt för socialtjänst och vårdnadshavare här på vår webbplats, så att barn och unga kan få del av informationen även innan en placering.