Fler unga döms – behovet av platser ökar snabbt

Statens institutionsstyrelse (SiS) bedömer att det behövs 280 platser för sluten ungdomsvård (LSU) inom ett halvår. Det motsvarar mer än en femdubbling på två år. Nu begär SiS 107 miljoner i utökade medel för 2025.

− För att hantera det pressade läget på ett hållbart sätt behövs både långsiktiga lösningar och mer resurser här och nu. Platserna måste fram, och vi ska samtidigt säkerställa en god, trygg och säker vård och behandling för de unga som behöver det, säger Anna Sandahl, ekonomi- och planeringsdirektör vid SiS.

Anpassningar av verksamheten kräver mer resurser

Antalet placerade unga inom LSU uppgår nu till 215, att jämföra med cirka 50 vid årsskiftet 2023. Med rådande utveckling av eskalerande gängvåld, och allt fler unga som döms för grova brott, bedöms behovet öka till 280 LSU-platser hösten 2025.

LSU går före LVU, vilket påverkar antalet tillgängliga vård och behandlingsplatser

När fler barn och unga döms till LSU och verkställighetstiderna blir allt längre har SiS behövt anpassa verksamheten och ställt om både avdelningar och institutioner. Det har bland annat inneburit att platser som tidigare var avsedda för vård enligt Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) nu används för brottsdömda unga. Den utvecklingen bedöms alltså fortsätta.

Fakta

Under de senaste två år har antalet ungdomar som döms till sluten ungdomsvård ökat kraftigt. I januari 2023 avtjänade cirka 50 ungdomar sin verkställighet på SiS, medan det i början av 2025 handlar om 215.

SiS prognoser visar att upp emot 280 platser kan behövas under året. Ökningen beror på att fler unga begår grova brott, och döms till längre straff än tidigare. Genomsnittstiden för sluten ungdomsvård har stigit från 14,6 månader 2022 till 17,8 månader 2024. SiS äskar i en hemställan till regeringen om 107 miljoner för att kunna ställa om ytterligare 30 LVU-platser till LSU-platser.

Nyhet,

Dela sidan med andra