Lundaforskare ska undersöka hur särskilt förstärkta avdelningar på SiS fungerar
Bildtext: Susanne Boethius och David Wästerfors vid Lunds universitet.
Foto: Erik Hannerz.
Två forskare vid Lunds universitet ska under tre år undersöka hur SiS särskilt förstärkta avdelningar fungerar i vardagen. Hur arbetar personalen på SFA tillsammans med de som vårdas? Hur skapas ordning? Är arbetssättet överförbart till SiS andra avdelningar?
– Vi är nyfikna på hur väl SFA funkar i praktiken på SiS. Vi tycker att denna relativt nya vårdform för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är intressant. SFA verkar vara ett lite alternativt sätt att bedriva SiS avdelningar på. De som vårdas på de andra avdelningarna kan ha, åtminstone delvis, liknande förutsättningar och erfarenheter. Därför kan man tänka sig att lärdomar från SFA kan vara överförbara till andra avdelningar på SiS, berättar en av forskarna, David Wästerfors.
Samverkan med forskarsamhället är en viktig del i utvecklingen av myndighetens vård och behandling.
– SFA är en resurskrävande insats som erbjuds relativt få, och med detta forskningsprojekt hoppas jag att vi får kunskap om hur SFA fungerar och vad som eventuellt kan förbättras. Förhoppningsvis får vi också lärdomar som vi kan ha nytta av i utvecklingen av myndighetens vård och behandling generellt, säger SiS forsknings- och utvecklingsdirektör Jenny Kärrholm.
Läs intervjun
Läs hela intervjun med David Wästerfors här.
Två pågående forskningsprojekt
Sociologerna David Wästerfors och Susanne Boethius vid Lunds universitet fick hösten 2024 forskningsanslag från SiS för sitt treåriga projekt som startar 2025.
Det är ett av två forskningsprojekt som fick anslag innan SiS forskningsanslag pausas under 2025, för att utvärdera formerna för SiS forskning (läs tidigare artikel Nya former för SiS forskning och kunskapsutveckling).
Det andra projektet, som också påbörjas under 2025, syftar till att anpassa och utvärdera behandlingsprogrammet PULS för att minska beteendeproblem och kriminalitet, med särskilt fokus på gängkriminalitet. Läs mer om PULS.