Vår verksamhet
Statens institutionsstyrelse, SiS, är en myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem.
Vi ger ungdomar och vuxna som kommer till oss bättre förutsättningar för socialt fungerande liv utan missbruk och kriminalitet. Vi tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.
Vård av unga på särskilda ungdomshem
SiS särskilda ungdomshem tar emot ungdomar med psykosociala problem, till exempel missbruk och kriminalitet. På våra ungdomshem får ungdomarna vård enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård unga). Vi har 21 särskilda ungdomshem med cirka 700 platser för mottagnings- och behovsbedömning och behandlingsplacering. De flesta platserna är låsbara.
Om socialtjänsten upptäcker att det finns en påtaglig risk att barnets hälsa eller utveckling skadas, görs en utredning om det är nödvändigt med tvångsvård enligt LVU.
Sedan tar kommunens socialnämnd initiativ till LVU-vården och ansöker till förvaltningsrätten, som beslutar om vården ska ske eller inte. Om situationen är så akut att det inte går att vänta på ett domstolsbeslut, kan en representant för socialnämnden besluta att ett barn ska omhändertas omedelbart. Domstolen fattar då beslut i efterhand.
Det är socialnämnden som bestämmer om barnet ska placeras på SiS-hem, i ett HVB-hem eller familjehem.
Vården och behandlingen ska utgå från de enskilda ungdomarnas behov.
Läs om metoder under Programverksamhet
Det finns två typer av tjänster
Mottagnings- och behovsbedömning handlar om att avbryta kriminalitet, missbruk och annat social nedbrytande beteende, stabilisera ungdomens situation och mående samt bedöma ungdomens behov av fortsatta insatser.
Behandlingsplacering, som är att erbjuda behandling utifrån barns och ungdomars individuella behov och socialtjänstens planer och uppdrag till SiS. Behandlingsavdelningarna är låsbara eller öppna.
Inom behandlingstjänsterna finns även SFA – Särskilt förstärkta avdelningar, som är till för ungdomar med autismspektrumtillstånd och/eller intellektuell funktionsnedsättning och för klienter med en komplex psykiatrisk problematik i kombination med en allvarlig beroendeproblematik inom missbruksvården. På de särskilt förstärkta avdelningarna har vi högre bemanning än på andra avdelningar och vi anpassar bemötande, metodval och lokalernas storlek och utformning.
Missbruksvård på LVM-hem
Drygt tusen män och kvinnor blir varje år tvångsomhändertagna med stöd av LVM (lag om vård av missbrukare i vissa fall) och placerade på något av våra LVM-hem. Vi har elva LVM-hem med 359 platser för abstinensbehandling, motivationsarbete eller utslussning.
För att en vuxen med missbruksproblem ska kunna bli omhändertagen enligt LVM måste en läkare eller socialsekreterare göra en LVM-anmälan till socialtjänsten. Anhöriga kan göra en orosanmälan. Socialtjänsten gör sedan en utredning. Om utredningen visar att personen behöver vård enligt LVM skickar socialtjänsten en begäran om tvångsvård till förvaltningsrätten som beslutar om tvångsvård.
Klienterna på LVM-hemmen har många års drogberoende bakom sig. Det handlar om missbruk av alkohol, narkotika eller läkemedel, eller om ett blandmissbruk.
Syftet med LVM-vården är att avbryta ett livshotande missbruk och motivera till frivillig behandling. Vården varar i högst sex månader och ska så snart som möjligt övergå till vård i öppnare former.
Sluten ungdomsvård
Ungdomar som begår allvarliga brott när de är i åldern 15 till 17 år kan bli dömda av domstol till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Det blir de då enligt lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård (LSU). Det är ett tidsbestämt straff som ungdomarna avtjänar på speciella platser på våra ungdomshem. Den maximala strafftiden är fyra år.
Kommunernas socialtjänst har det övergripande ansvaret för de ungdomar som har blivit dömda till sluten ungdomsvård. SiS bestämmer i samråd med socialtjänsten på vilket av SiS ungdomshem den dömde ska bo och hur man ska planera och genomföra tiden hos SiS.
Enligt LSU ska vården och behandlingen ha fokus på det kriminella beteendet.