SFA, särskilt förstärkta avdelningar
Särskilt förstärkta avdelningar, SFA, är ett särskilt vårdkoncept inom SiS. Det är till för ungdomar med omfattande neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, i första hand autismspektrumtillstånd och/eller intellektuell funktionsnedsättning. Inom missbruksvården är SFA till för vuxna klienter som utöver allvarlig beroendeproblematik även har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och komplex psykiatrisk belastning.
På de särskilt förstärkta avdelningarna har vi högre bemanning än på andra avdelningar och vi anpassar bemötande, metodval samt lokalernas storlek och utformning. SFA finns på tre ungdomshem och två LVM-hem. Här nedan kan du läsa mer om SFA.
Vem kan bli placerad på en särskilt förstärkt avdelning?
Klienterna och ungdomarna på SFA har särskilt stora vårdbehov och nära till kraftigt utagerande och/eller självskadande beteende. I gruppen är det vanligt med annan neuropsykiatrisk och psykiatrisk problematik, samt omfattande traumatisering.
Analyser av avskiljningstal och incidentrapporter har visat att SiS ofta har haft svårt att anpassa vården tillräckligt väl efter gruppens vårdbehov. Inom SiS har individer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar varit kraftigt överrepresenterade när det gäller avskiljningar, vård i enskildhet och vårdsammanbrott. Ett uttalat mål med SFA är att ändra på det genom att anpassa metoder, förhållningssätt, personaltäthet, lokaler och gruppstorlek för att bättre passa ungdomarnas och klienternas vårdbehov.
Inom ungdomsvården är det socialtjänsten som fattar beslut om en ungdom ska placeras på SFA och inom missbruksvården är det SiS som fattar det beslutet. Vi strävar alltid efter att skapa en samsyn mellan SiS och kommunerna kring ungdomarnas och klienternas vårdbehov.
Vilka institutioner erbjuder vård på Särskilt Förstärkt Avdelning?
SiS ungdomshem Brättegården
SiS ungdomshem Rebecka
SiS ungdomshem Fagared
SiS LVM-hem Runnagården
SiS LVM-hem Lunden
Hur många platser har en särskilt förstärkt avdelning och hur ser bemanningen ut?
Samtliga SFA har som mest fyra boende samtidigt förutom en avdelning inom missbruksvården som har plats för sex boende samtidigt. Bemanningen är betydligt större än på andra avdelningar och under all vaken tid finns det en medarbetare till varje ungdom eller klient.
Hur ser behandlingen ut?
Det grundläggande på en särskilt förstärkt avdelning är det habiliterande perspektivet. Detta är något som till viss del skiljer SFA från övriga SiS där vi arbetar med ett mer förändringsinriktat och rehabiliterande synsätt.
Behandlingspersonalen på avdelningen lyfter vikten av att se och möta de bakomliggande behoven vid utmanande beteenden, snarare än att reagera på själva beteendet. Målet är att skapa trygghet och fungerande relationer, och hitta strategier som gör det möjligt att klara livet med de förutsättningar som finns.
Behandlingspedagogernas dagliga arbete grundas i förståelse för, och kunskap om, den bakomliggande funktionsnedsättningen. Reglering av vardagsstress, anpassad kravnivå och arbete med tydliggörande pedagogik är avgörande inslag. Behandlingspersonalen på de särskilt förstärkta avdelningarna får regelbunden handledning och utbildningsinsatser i bland annat neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och traumamedveten omsorg (TMO).
Hur är lokalerna anpassade för målgruppen?
En särskilt förstärkt avdelning är utformad så att ungdomarna och klienterna inte behöver vistas i grupp om de inte vill. Utgångspunkten på samtliga SFA, förutom en SFA inom missbruksvården, är att alla klienter och ungdomar som placeras på SFA har eget sovrum, vardagsrum och egen toalett. På den SFA som skiljer sig från övriga, inom missbruksvården, erbjuds de klienter som är i behov av eget sovrum, vardagsrum och egen toalett, också detta.
Ljudabsorbenter, färgsättning och materialval hjälper till att minska onödiga stimuli och risk för sensorisk överbelastning. Inredningen är robust och säker.
Vad kostar en placering på en särskilt förstärkt avdelning?
Här kan du se samtliga vårdavgifter inom SiS ungdomsvård och missbruksvård
Hur bör samarbetet med socialtjänsten se ut på en särskilt förstärkt avdelning?
De ungdomar och klienter som vårdas på SFA har ofta omfattande behov av stöd som kommer att kvarstå efter en placering på SiS. Erfarenheten är att det kan vara utmanande att hitta rätt insatser efter placeringen på SFA och det är därför av särskild vikt att i ett tidigt skede planera för fortsatta insatser. Många ungdomar och klienter som vårdas på SFA är berättigade till stöd enligt LSS, och kan samtidigt behöva forstatta insatser från habilitering, psykiatri och annan hälso- och sjukvård. Olika vårdgivare behöver ha en samsyn om behov och insatser. Därför är det att den placerande socialtjänsten tar initiativ till en Samordnad individuell plan, SIP.
SFA inom missbruksvården
För SFA inom missbruksvården finns en specifik broschyr framtagen.
SiS Särskilt förstärkta avdelningar (SFA) inom missbruksvården
Har SFA utvärderats?
Vården på de fem särskilt förstärkta avdelningarna genomgick första halvan av 2022 en utvärdering som visade på kraftigt sänkta avskiljningstal, ökad upplevd trygghet på avdelningarna och ökad nöjdhet med vården.
Det går att läsa utvärderingen här:
Utvärdering av arbetet på de särskilt förstärkta avdelningarna (SFA)
En andra utvärdering kommer att publiceras under hösten 2024.