SiS ungdomshem Fagared

Bildkollage på SiS ungdomshem Fagareds tre olika byggnader.

SiS ungdomshem Fagared ligger i Lindome strax utanför Göteborg. Institutionen tar emot icke skolpliktiga pojkar i åldern 16-20 år med psykosociala problem, kriminalitet och missbruk.

Fagared har åtta avdelningar vid tre olika orter, Lindome, Öxnevalla och Göteborg. Institutionen tar emot ungdomar som är omhändertagna med stöd av Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, samt ungdomar dömda enligt Lagen om sluten ungdomsvård, LSU. Fagared har låsbara behandlingsavdelningar i tre olika säkerhetsklasser samt en öppen utslussningsavdelning som tillsammans utgör en intern vårdkedja.

Lindome

I Lindome ligger fem avdelningar; Backen (säkerhetsnivå 1) som har i uppdrag att ta emot ungdomar med särskilt tillsynsbehov och våldsproblematik, Ekliden, (säkerhetsnivå 2), Granlinden, Sjöstugan och Fyren (säkerhetsnivå 3). Samtliga avdelningar utom Fyren tar emot ungdomar placerade enligt LSU. Fyren är en särskilt förstärkt avdelning (SFA) som tar emot ungdomar med behov av anpassad vård utifrån omfattande psykiatrisk och neuropsykiatrisk problematik.
Backen och Fyren har utifrån särskilda uppdrag en högre bemanningsgrad och plats för sex respektive fyra ungdomar, övriga avdelningar har plats för sju till åtta ungdomar.

Öxnevalla

I Öxnevalla ligger två avdelningar; Västergården och Östergården (säkerhetsnivå 3). Avdelningarna tar emot ungdomar placerade enligt LVU med behandlingsuppdrag och har plats för åtta ungdomar vardera.

Göteborg

I Göteborg ligger den öppna utslussningsavdelningen Falkgatan som har fyra platser och kan ta emot ungdomar placerade enligt LVU eller LSU.

Individuellt utformade behandlings-/verkställighetsplaner

Vid Fagared arbetar vi för att ungdomarna skall kunna ta del av behandlingsinsatser inom ramen för individuellt utformade behandlings-/verkställighetsplaner. I slutet av vistelsen kan placering på öppen avdelning bli aktuell. Då kan ungdomarna få träna på sociala färdigheter utanför institutionsmiljön. De kan få ställa sig i bostadskö, söka arbete eller komma igång med en fritidssysselsättning.

Oavsett vilken avdelning ungdomen placeras på så är ungdomens vardag förutsägbar och strukturerad, den är uppbyggd kring skolgång och individuellt inriktade behandlingsinsatser. Behandlingsinsatserna styrs av ungdomens behandlings-/verkställighetsplan och kan bestå av:

  • deltagande behandlingsprogram
  • psykologsamtal
  • strukturerade kontaktmannasamtal
  • organiserad idrott- eller fritidsaktiviteter

Vi har kontinuerliga behandlingskonferenser tillsammans med socialtjänst och den unges familj. Det är viktigt att den unge, familjen och ansvarig socialsekreterare deltar i behandlings- och förändringsprocessen då detta ökar möjligheten till framgång i arbetet.

Vid Fagared finns tillgång till läkare, sjuksköterska och psykologer. Samtliga ungdomar har möjlighet att träffa sjukvårdspersonal varje vecka.

Skola

Vår egen skola Sörängenskolan är en viktig del av Fagareds verksamhet. Sörängenskolan erbjuder undervisning på grundskolenivå och på gymnasienivå vid samtliga våra tre orter. Undervisningen är individualiserad och bedrivs i små grupper. Skola och avdelning arbetar i nära samarbete för att tillsammans skapa motivation och delaktighet.

Kontakt

SiS ungdomshem Fagared
Box 4, 437 21 Lindome
Besöksadress: Västra Fageredsvägen 100
Telefon växel: 010-453 63 00
Fax: 010-453 63 10

fagared@stat-inst.se

Institutionschef: Niclas Lyngstam

Målgrupp: Icke skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk. Ungdomshemmet bedriver vård för ungdomar med särskilda vårdbehov och har platser avsedda för pojkar som dömts till sluten ungdomsvård.

SiS ungdomshem Fagared, enhet Öxnevalla
Box 4, 437 21 Lindome
Besöksadress: Brännared 1
Telefon växel: 010-453 63 00
Fax: 010-453 63 10

fagared@stat-inst.se

Målgrupp: Icke skolpliktiga pojkar.

SiS ungdomshem Fagared, enhet Falkgatan
Box 4, 437 21 Lindome
Besöksadress: Falkgatan 7b
Telefon växel: 010-453 63 00
Fax: 010-453 63 10

fagared@stat-inst.se

Målgrupp: Pojkar, icke skolpliktiga.

Dela sidan med andra