Delredovisning av åtgärder för att öka platserna på SiS
Det pågår ett intensivt arbete inom Statens institutionsstyrelse (SiS) för att lösa platssituationen. Under 2025 och 2026 överlämnar SiS slutredovisningar av uppdragen ”Samverkan för att frigöra fler platser” och ”Ett mer ändamålsenligt nyttjande av platser” till Socialdepartementet. Den 7 januari delredovisades uppdragen.
På grund av samhällsutvecklingen och den ansträngda platssituationen inom ungdomsvården gav Socialdepartementet hösten 2024 Statens institutionsstyrelse (SiS) två uppdrag: Dels att i samverkan med relevanta aktörer i vårdkedjan inventera och förbättra förutsättningarna för en ändamålsenlig vård. Dels att se över, och om lämpligt ställa om, vissa platser för missbruksvård till platser i särskilda ungdomshem.
SiS har under 2024 förstärkt samverkan på olika nivåer med berörda aktörer i vårdkedjan för att hitta gemensamma lösningar.
Myndigheten har under 2024 också påbörjat arbetet med att ställa om vissa LVM-hem till ungdomsvård, som exempelvis Gudhemsgården. Ett annat exempel är att SiS ungdomshem Råby tar över vissa delar av SiS LVM-hem Lundens lokaler att bedriva ungdomsvård i.
Arbetet ”Ett mer ändamålsenligt nyttjande av platser” ska slutredovisas i oktober 2025 och ”Samverkan för att frigöra fler platser” senast den 7 maj 2026.
– Myndigheten har haft utmaningar i att tillgodose efterfrågan av platser i den takt som har behövts. Vi samverkar nu med andra aktörer och myndigheter för att gemensamt kunna lösa detta. Bland annat har vi inlett nya samarbeten med Vårdföretagarna och formaliserat samarbetet med SKR ytterligare. För SiS är samverkan med alla aktörer i vårdkedjan ett viktigt arbete, säger SiS ungdomsvårdsdirektör Birgitta Dahlberg.
Åtgärder ska kompensera för kapacitetsbortfallet inom missbruksvården
Parallellt pågår arbetet med att vidta åtgärder för att kompensera för det minskade antalet platser inom SiS missbruksvård. En kapacitetsrapport kommer att tas fram för 2025–2035, där myndigheten kommer belysa hur behov av exempelvis vård enligt LSU, LVU och LVM påverkar platskapaciteten.
– Situationen är ansträngd på LVM-hemmen. Planering och samverkan pågår för att bredda målgruppen för samtliga hem för att skapa ett kapacitetstillskott inom missbruksvården. Vi ska bland annat säkerställa effektiva interna vårdkedjor för klienter från låst till öppen plats. Vår missbruksvård har också inlett samverkan med SKR och Vårdföretagarna för att hitta arbetssätt som kan medföra en snabbare övergång för klienter från SiS till vård i annan form utanför LVM-hemmet, säger SiS missbruksvårdsdirektör Amila Srabovic.