SiS bidrar till effektiv validering

Nu finns en svensk standard för validering av individuell kompetens. SiS har bidragit med expertkunskap till Swedish Standards Institutes (SIS) nya standard.

Standarden bygger till stor del på erfarenheter från SiS arbete med att säkerställa och validera medarbetares kompetens. SiS har under tre år utvecklat arbetet med validering och det är nu en del av den ordinarie verksamheten.

– Vi hoppas att den nya standarden ska ge så pass tydlig vägledning att fler utbildningsorganisationer och arbetsgivare ser validering som en naturlig del av den strategiska kompetensförsörjningen, säger Iwh Lauritsen, som lett SiS valideringsarbete och medverkat som expert i SIS arbete.

Standarden, ”Kvalitetsledning - Validering av individuell kompetens SS 624000”, kan utvärdera hur en person uppfyller fastställda krav på kompetens. Den hjälper arbetsgivare att effektivisera och kvalitetssäkra sina insatser, och bidrar till en ökad rättssäkerhet för de personer som blir validerade. Det har tidigare inte funnits någon nationell standard.

– Jag är övertygad om att validering bidrar till förbättrad integration, mångfald och jämställdhet. Till exempel är det viktigt att så snabbt som möjligt kartlägga nyanländas kompetens, säger Iwh Lauritsen.

– Validering ökar också möjligheterna till bättre matchning av kompetens på arbetsmarknaden och till bättre insatser när det gäller kompetensutveckling och utbildning.

SIS har tagit fram standarden tillsammans med representanter för privata näringslivet, statliga myndigheter och universitet. Den följer principerna i EU-kommissionens rekommendation för validering.

Läs mer på SIS, Swedish Standards Institute, web.

Nyhet,

Dela sidan med andra